Gambaran Sosiodemografi, Kebiasaan Merokok, Asupan Zat Gizi, Dan Status Gizi Pada Pasien Hipertensi Di Puskesmas Kecamatan Kramat Jati, Jakarta Timur
Sociodemographic Description, Smoking Habits, Nutritional Intake, And Nutritional Status Hypertention Patients At The Puskesmas Working Area Of Kramat Jati District, East Jakarta
DOI:
https://doi.org/10.54771/damyjg66Keywords:
Intake, Hypertension, Smoking, Nutritional Status, SociodemographicsAbstract
The prevalence of hypertension in people aged ≥ 18 years has increased in 2018. The research aims to describe the sociodemographic features, smoking habits and food intake in hypertensive patients. This type of research is descriptive with cross sectional involving 64 respondents with purposive sampling, the research was conducted in February 2023 at the Kramat Jati District Work Area Health Center. Data collection on weight, height, characteristics questionnaire, smoking habits and food intake. The results of this study were that the highest blood pressure was hypertension stage 1 (70.3%), age 56-65 years (62.5%), female gender (62.5%), high school education (45.3%), not working (62.5%), income ≤ (75.0%), never smoked (59.4%). excessive energy intake (46.9%), sufficient protein intake (54.7%), excessive fat intake (57.8%), sufficient carbohydrate intake (69.8%), overweight (48.4%). In conclusion, hypertensive patients are in the late elderly age group, female, have a high school education, do not work, have a low income, do not have a smoking habit, have sufficient energy intake, sufficient protein intake, high fat intake, and sufficient carbohydrate intake.
References
Akbar, H., Santoso, E, B. (2020). Analisis Faktor Penyebab Terjadinya Hipertensi Pada Masyarakat di Kecamatan Passi Barat Kabupaten Bolaang Mongondow. Jurnal 3 no.1.
Amalia, D., Sahabuddin, L., Atikah, S. 2023. Karakteristik Demografi Penderita Hipertensi DI Wilayah Kerja Puskesmas Kawatuna Palu Tahun 2022. Jurnal vol 5, no 1.
Azzahra, E, F., & Sumrahadi. (2022). Gambaran Karakteristik Penderita Hipertensi Dan Kepatuhan MInum Obat Di RT.003 JL Legoso Ciputat Timur. Jurnal vol 6, no 2.
Baskara, I, B, G, A., Widowati, G, A, R., Arimbawa, P, K. (2023). Pengetahuan, Sikap, Dan Kepatuhan Pasien Hipertensi Di Puskesmas Kediri I Tabanan. Jurnal vol 4, no 1.
Dayanti, A., Kumalaningtiyas, D, U., Ramdani, F., dkk. (2022). Gambaran Pengetahuan Dan Perilaku Hipertensi Dan Diabetes Melitus Di Kelurahan Kukusan Kota Depok. Jurnal vol 2, no 1.
Fitriani., Marlina, Y., Roziana., Yulianda, H. (2018). Gambaran Asupan Natrium, Lemak dan Serat Pada Penderita Hipertensi di Kelurahan Tanjung Gading Kecamatan Pasir Penyu Kabupaten Indragiri Hulu. Jurnal vol 7, no 1.
Gaol, R.L. and Simbolon, F.N. (2022) ‘Gambaran Karakteristik Pasien Hipertensi Di Rumah Sakit Umum Full Bethesda Medan Tahun 2021’, Jurnal Online Keperawatan Indonesia, 5(1), pp. 30–37.
Hapsari, D, I., Kartiana, U, Y. (2022). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kepatuhan Pengobatan Penderita Hipertensi Pada Lansia Di Wilayah Kerja Puskesmas Sepauk Tahun 2021. Jurnal Mahasiswa dan Penelitian Kesehatan, 9(2), 151-164.
Hardinsyah, Supariasa, I.D.N. and Ester, M. (2016) ‘Ilmu gizi:teori & aplikasi’, in. Jakarta EGC 2016.
Hazwan, A., & Pinatih, G, N, I. (2017). Gambaran Karakteristik Penderita Hipertensi Dan Tingkat Kepatuhan Minum Obat Di Wilayah Kerja Puskesmas Kintamani L. Jurnal 8, no 2.
Jamhuri., Masrikhiyah, R., Setyaningsih, S. (2019). Hubungan Asupan Zat gizi Dan Aktivitas Fisik Pada Lansia Dengan Kejadian Hipertensi di Daerah Dataran Tinggi. Jurnal vol 1, no 1.
Kemenkes RI (2018) ‘Hasil Riset Kesehatan Dasar Tahun 2018’, Kementrian Kesehatan RI, 53(9), pp. 1689–1699.
Maghrifah, A., Ermamilia, A.,Kamala, R, F. (2018). Hubungan Tingkat Dan Asupan Makan Dengan Hipertensi Pada Lansia di Kabupaten Bantul.
Manawan, A, A., Rattu, A, J, M., Puluh, M, I. (2016). Hubungan Antara Konsumsi Makanan Dengan Kajadian Hipertensi di Desa Tandengan Satu Kecamatan Eris Kabupaten Minahasa. Jurnal vol 5, no 1.
Musrah, A, S., Akbar, H. (2022). Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Hipertensi Di Wilayah Kecamatan Long Apari Kabupaten Mahakam Ulu. Jurnal vol 13, no 1.
Nanda, S, O, D., Hasni, D., Paf., T, P. (2021). Penilaian Asupan Makronutrien, Natrium, dan Kalium Pada Pasien Hipertensi Di Puskesmas Pajar Bulan. Jurnal Kesehatan.
Nonasri, fitra galih (2020) ‘Karakteristik Dan Perilaku Mencari Pengobatan ( Health Seeking Behavior ) Pada Penderita Hipertensi’, Jurnal Medikal Hutama, 02(01), pp. 402–406.
Nurhasana, H., Mahmud, ulmy nur and Sididi, mansur (2020) ‘Hipertensi Pada Penderita Hipertensi Di Puskesmas Antang Kota Makassar’, Window of Public Health Journal, 1(2), pp. 157–165. Available at: http://jurnal.fkm.umi.ac.id/index.php/woph/article/view/woph1209.
Septiawan, T., Permana, I., Yuniarti, F, A. (2018). Studi Deskriptif Karakteristik Pasien Hipertensi Di Wilayah Kerja Puskesmas Gamping II Yogyakarta. Jurnal 7, no 2.
Simamora, D., Kartasurya, M, I., Pradigdo, S, F. (2018). Hubungan Asupan Energi, Makro Dan Mikronutrien Dengan Tekanan Darah Pada Usia Lanjut Di Rumah Pelayanan Soial Lanjut Usia Wening Wardoyo Ungaran, Tahun 2017. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 6(1), 2356-3346.
Syafrianti, V., Adelin, P. and Malik, R. (2019) ‘Gambaran Faktor Risiko Pasien Hipertensi di Rumah Sakit Islam Siti Rahmah Tahun 2017’, Baiturrahmah Medical Journal, 1(1), pp. 14–20.
Telaumbanua, R, A., Tobing, A, N, L. (2022). Hubungan Status Gizi Dengan Tekanan Darah Pada Penderita Hipertensi Usia Dewasa Tengah Di Puskesmas Medan Helvetia. Jurnal Pendidikan dan Konseling 4(6).
Pebrisiana, P., Tambunan, L. N., & Baringbing, E. P. (2022). Hubungan Karakteristik dengan Kejadian Hipertensi pada Pasien Rawat Jalan di RSUD Dr. Doris Sylvanus Provinsi Kalimantan Tengah. Jurnal Surya Medika, 8(3), 176–186. https://doi.org/10.33084/jsm.v8i3.4511.
Yuriah, A., Astuti,A T., Inayah, I.(2019). Hubungan Asupan Lemak, Serat, dan Rasio Lingkar Pinggul dengan Tekanan Darah Pasien Hipertensi di Puskesmas Gondokusuman I Yogyakarta. Jurnal Vol. 2, No. 2, 115-124.