Pengembangan Biskuit Daun Kelor (Moringa oleifera) Yang Diperkaya Tulang Ikan Tuna (Thunnus Sp) Sebagai Makanan Tambahan Tinggi Kalsium

Development of Moringa Leaf (Moringa oleifera) Biscuit Enriched with Tuna (Thunnus Sp) Bones as an Additional Food High in Calcium

Authors

  • Rasyid Avicena Universitas Binawan
  • Syahrial Universitas Andalas
  • Idral Purnakarya Universitas Andalas

DOI:

https://doi.org/10.54771/7w2hkg65

Keywords:

biscuits, high calcium, tuna fish bone meal, premenopuse

Abstract

The use of tuna fish is still focused only on the flesh, the rest, such as tuna bones, only become waste, both at the industrial level and at the household level because its use has not been carried out optimally, even though fish bones contain tricalcium phosphate compounds which for the human body have ideal benefits. This study aims to develop a biskuit product made form moringa oleifera leaf flour enriched with tuna fish bone meal (Thunnus Sp) as a supplementary food for premenopausal women. The type of research is experimental using a Complately Randomize Design (CRD). Direct experimental were carried out on the addition of tuna bone meal to the moringa leaf flour biskuit product with 4 treathment namely 0 gr (F0), 20 gr (F1), 40 gr (F2), and 60 gr (F3) with 2 repetitions. The results showed that the selected formula of moringa leaf flour biscuit with tuna bone meal based on hedonic test, hedonic quality and nutritional test was F1 with the likes and the characteristics of a slightly light color, slightly fragrant aroma, slightly sweet test, and crunchy texture. The nutritional content of the selected formula is 13,2% water content, 3,4% ash content, 9,25% protein, and 1.398,223 mg calcium. The selected formula for the development of moringa leaf flour biscuit enriched with tuna bone meal is F1 with the addition of 10% tuna bone meal or 20 grams.

References

[KKP] Kementerian Kelautan dan Perikanan. Laporan Kinerja Pembangunan Kelautan dan Perikanan. Jakarta: KKP; 2017.

Yudiarosa, Indriana. Analisis Ekspor Ikan Tuna Indonesia. Wacana. 2009;12(1):116–34.

[DKP] Dinas Kelautan dan Perikanan. Laporan Tahunan Produksi Ikan Indonesia. Jakarta: DKP; 2001.

Ilyas, Suparno. Penelitian dan Pengembangan Limbah Pertanian. Jakarta: Kantor Menteri Muda Urusan Peningkatan Produksi Pangan; 1985.

Wardani D. Fortifikasi Tepung Tulang Tuna Sebagai Sumber Kalsium Terhadap Tingkat Kesukaan Donat. J Perikan dan Kelaut. 2012;3(4):41–50.

Basmal J, Suprapto RH M. Penelitian ekstraksi kalsium dari tulang ikan cakalang (Katsuwonus pelamis L). J Penelit Perikan. 2000;6(1):45–53.

Lestari S. Pemanfaatan tulang ikan tuna (limbah) untuk pembuatan tepung tulang [skripsi]. Bogor: Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, IPB; 2001.

Trilaksani W, Salamah E, Nabil M. Pemanfaatan Limbah Tulang Ikan Tuna (Thunnus Sp.) sebagai Sumber Kalsium dengan Metode Hidrolisis Protein. 2006;9(2):34–45.

Mardiana L. Daun Jaib Tumpas Penyakit. Depok: Penebar Swadaya; 2012.

Nasution, Lembayung. Pengembangan produk biskuit tepung daun kelor (Moringa Oleifera) Terhadap Uji Organoleptik dan Zat Gizi Sebagai Pangan Darurat Gizi Bencana Bagi Balita Di Kota Padang Tahun 2019[Skripsi]. Padang: Fakultas Kesehatan Masyarakat, Universitas Andalas; 2019.

Lauren, A. Dutton JED dan MBT. Rujukan Tepat Kebidanan. Jakarta: EGC; 2012.

1Price Sylvia A dan Wilson Lorraine M. Patofisiologi Konsep Klinis Prosesproses Penyakit. Jakarta: EGC; 2012.

Proverawati A. Menopause dan Sindrom Pre Menopause. Yogyakarta: Muha Medika; 2010.

[BSN] Badan Standarisasi Nasional. SNI BISKUIT. Jakarta: Badan Standarisasi Nasional SNI No. 01-2973-1992; 1992.

Firqin Tsabit Dzakadyana. Konsumsi Susu Pada Remaja Putri Di Kecamatan Padalarang Kabupaten Bandung Barat [Skripsi]. Bandung: Universitas Pendidikan Indonesia; 2019.

Wijaya H, Aprianita N. Kajian Teknis Standar Nasional Indonesia Biskuit SNI 01-2973-1992. 2010;1–16.

Sari. Formula Biskuit Kaya Protein Berbasis Spirulina dan Kerusakan Mikrobiologis Selama Penyimpanan [Skripsi]. Bogor: Program Studi Teknologi Hasil Perairan Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan, IPB; 2013.

Kaya AO. Pemanfaatan Tepung Tulang Ikan Patin (Pangasius sp) sebagai Sumber Kalsium dan Fosfor dalam Pembuatan Biskuit [Skripsi]. Bogor: Institut Pertanian Bogor; 2008.

Suarsa, IW et al. Produksi Tepung Tulang Ikan Tuna (Thunnus Sp) Dengan Metode Kering Sebagai Sumber Kalsium Dan Fosfor Untuk Pembuatan Biskuit. J Ilmu Pendidik Indones. 2020;8(1):19–28.

Downloads

Published

2024-06-30

Issue

Section

Articles

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.